TEB. 21 Bölge Aydın Eczacı Odası

 


BASIN AÇIKLAMASI ....

Türk Eczacıları Birliği Genel Başkanı Ecz. Mehmet Domaç’ın Filgrastim (Neupogen) adlı ilacın geri ödeme listesinden çıkarılmasına ilişkin açıklaması;

Toplumun İlaca Erişmesini Engelleyen Her Türlü Uygulamadan Geri Dönülmelidir

Daha önce Maliye Bakanlığı’nın 4 Temmuz 2006’da yayınladığı ve 1 Ağustos 2006’da yürürlüğe giren uygulama tebliği ile bazı ilaçlar geri ödeme listesinden çıkarılmıştı. Son olarak kemoterapi gören hastalarda kullanılan Filgrastim (Neupogen) adlı ilaç da geri ödeme listesinden çıkarılmıştır. Kanser hastaları için hayati öneme sahip olan bu ilaç, tedavi sırasında vücut direncinin düşmesinin ardından vücut savunmasını artıran maddenin kandaki miktarını artırmaktadır. Bu ilaç kullanılmazsa vücut savunmasız kalır ve bu da hastayı enfeksiyon ile ölümle karşı karşıya getirebilir.

Dolayısıyla hastalar için son derece hayati bir öneme sahip olan bu ilacın geri ödeme kapsamından çıkarılması, başta hasta hakları olmak üzere, genel olarak toplum sağlığı açısından da sakıncalı durumlar ortaya çıkaracak ve tedavi giderleri bakımından ek bir maliyet getirecektir.

Türk Eczacıları Birliği, bu tür uygulamaların kendi alanında uzmanlaşmış kurumlar ile tartışılarak ve uzlaşılarak hayata geçirilmesinin doğru olduğu görüşündedir. Oysa bu uygulamada da, daha önceki uygulamalarda da ilgili Kararname gereği Türk Eczacıları Birliği’nden görüş alınması gerekirken Birliğimizden yazılı veya sözlü herhangi bir görüş alınmamıştır.

Biz Türk Eczacıları Birliği olarak toplumun ilaca erişmesinin önünde engel olabilecek her türlü uygulamaya karşıyız. Bu ilacı kullanan hastalar alışkın oldukları ilacın ortadan kalkması ile sıkıntıya gireceklerdir. Bütçe Uygulama Tebliği’nin kişilerin ilaca ulaşmasını engellemekten çok, akılcı ilaç tedavisinin yapılmasına katkı sağlar bir hale getirilmesi gerekir.


Tedaviye erişim en temel insan hakkıdır. Bu hakkın korunması konusunda tasarruf hiç düşünülemez. İnsan sağlığının korunması için alınan bu karardan geri dönülmesini bekliyoruz.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ
BASIN BÜROSU

EK BİLGİ:
İLAÇ YARARLARI
Neupogene (Granülosit-koloni stimule edici faktör: G-CSF) kemik iliğinin beyaz küre yapımını uyaran, daha fazla beyaz küre yapılmasını sağlayan bir büyüme faktörüdür.
Kemoterapinin en sık görülen yan etkilerinden birisi beyaz kürelerin düşmesidir. Bu durum enfeksiyon riskinin artmasına neden olur. Ciddi enfeksiyon riski ve hastanede yatma gereksinimi ortaya çıkabilir. Yeni kemoterapi öncesi kan sayımı düşükse, ilacın verilmesi gecikebilir veya ilaç dozunu azaltmak gerekebilir. Bu durumlarda G-CSF kullanılması:
-Beyaz kürelerin düşük olduğu süreci kısaltır ve buna bağlı olarak ciddi enfeksiyon riski azalır,
-Hastanede yatma gereksinimi azalır veya yatan hastalarda yatış süresini kısaltır.
Bu ilacın her kemoterapide uygulanması gerekemez. Ancak yüksek doz kemoterapiler, kemik iliği nakli ve beyaz küreyi çok düşürdüğü bilinen tedavilerde kullanılması gereklidir.
G-CSF bazen yüksek doz kemoterapi öncesi kök hücre sayısını artırmak amacı ile de kullanılmaktadır.
Türkiye’de iki preparat mevcuttur.
1.Filgrastim (Neupogene)
2.Lenograstim (Granocyte)

Neupogene ile ilgili bilgi birikimi daha fazladır, uluslar arası kılavuzlarda yer alan en temel ilaçlardan birisidir (ESMO; ASCO, NCCN kılavuzları gibi). G-CSF kemoterapi sonrası oluşan beyaz küre düşüklüğü ve bunun sonucunda ortaya çıkan sorunları azaltabilmek için çok temel bir ilaçtır.

AYDIN ECZACI ODASI

AYDIN ECZACI ODASI