TEB. 21 Bölge Aydın Eczacı Odası

 


Dünden Bugüne Odamız

Aydın İlimiz, orta ve batı kesiminde verimli ovalar, kuzey ve güneyi dağlar ile çevrili Büyük Menderes Havzası üzerinde 8007 km2 lik bir alan üzerine kuruludur. Türkiye genelinde incir, zeytin ve kestane üretiminde birinci, “Dağlarından yağ, ovalarından bal akan,” verimli topraklara haiz kentimizdir.

Aydın Eczacı Odası 1970 yılına kadar Türkiye’de 16 tane eczacı odasıdan biri olan İzmir Eczacı Odasına bağlı olarak faaliyetini sürdürmekteyken, Türkiye’de Eczacı Odası sayısının 20’e çıkmasıyla birlikte Denizli Eczacı Odasına bağlanıyor. Denizli-Aydın-Muğla İlleri eczacıları aynı çatı altında toplanıyor. 1974 yılında Aydın’da Ecz. Ahmet Menzilci ve Ecz.Atilla Alpargun Muğla İli eczacıları ile birlikte çalışmaları neticesinde Aydın-Muğla Eczacı Odası olarak ayrı bir birim olmak için TEB Mekez Heyetiyle yaptıkları görüşmeler neticesine ayrı bir oda olarak kuruluyor. Böylelikle 1974 yılında TEB Merkez Heyeti Başkanı Eczacı Aydın Tonsan imzalı belgeyle 21.Bölge Aydın Eczacı Odası Aydın Merkezinde kurulmuş oluyor. Daha sonra Muğla ve Burdur Eczacı Odası da Aydın’a bağlanmıştır. Geçmiş dönem oda başkanlarımız sırasıyla Ecz. Atilla Alpargun (1974-1978), Ecz. Metin Taş (1978-1980), Ecz. Ayhan Süer Arda (1980-2001) , Ecz.Şevket Kaya (2001-2007) , Ecz.S.Bahri Erkurt (2007-2008) , Ecz.Salih Kozalı (2008-2013) ve halen 2013 yılından bu yana Ecz.Sefa Karaarslan'dır.

Aydın Eczacı Odası başlangıcında maddi imkanları elverdiği ölçüde önce kiralık bir mekanda daha sonra Ecz. Ayhan Süer Arda döneminde Adnan Menderes Bulvarı üzerinde alınan dairesine, en son olarak da Ecz. Şevket Kaya döneminde alınan bir arsa üzerine inşa edilen, Ege Bölgemizin geleneksel ve kültürel çizgilerini taşıyan modern kompleksine kavuşmuştur.



Yeni ünitemiz 900 m2 arsa içinde, taban alanı 160m2 olan , bahçesinden eskitilmiş traverten kaplı yol ile girilen binamıza antik uygarlıklardan esinlenen başlıklı kolonlarla süslenmiştir. Bahçe girişinde içi rengarenk çiçeklerden bezenmiş el heykelleri ile konuklarını karşılamaktadır. Arka bahçede ise gösterişli bir şelalesi bulunmaktadır. Bahçe duvarları da el ürünü işçilikle dekore edilmiş özel bir çalışmanın ürünüdür. Mimar Uğur Unan tarafından projeden inşaata tamamlanan kompleksimiz tüm eczacıların gururlandıkları bir mekan olmuştur. Binamızın giriş katı patine edilmiş Rosalye Mermeri’nden döşenmiş olup oda hizmetlerinden faydalanmak için gelen üyelerini ağırlandığı bölümdür. Salonunumuzun sağ giriş bölümünde ise zaman zaman çeşitli sanatçıların eserlerini sergilediği bir resim galerisi düzenlenmiştir. Kademeli orta bölüm ise oda personelinin hizmet verdiği çalışma ünitesine açılmaktadır. Dosyalar ve arşivleme düzenlemeleri için dolaplar , çay ocağı ve mini mutfak bu bölümde yer almaktadır. İdari bölüm 80 m2 dir. Alt katta bulunan Genel Hizmet Bölümüne hakim bir galeri olarak düzenlenmiştir. İdari bölüm, Eczacı Odası Başkanının çalışma odası ve yönetim kurulunun toplantı odasından oluşmaktadır. İdari bölümün yine yarım kat üzerinde toplantı salonunun sahne giriş kapısı bulunmaktadır. Toplantı salonunun başında fuaye bölümü yer almaktadır. Salonumuz 300 kişilik olup çeşitli toplantılar için ses düzeni ve diya gösterilerine uygun şekilde anfi tarzında kademeli bir şekilde düzenlenmiştir. Tüm binamız klimalarla donatılmıştır. Binamız gaz kaçağı, hırsızlık, yangın ya da benzeri olaylara karşı gelişmiş elektronik alarm sistemi ile donatılmıştır.

Kısacası yeni ünitemiz çağımız Türk Eczacılarına yakışır normlarda düzenlenmiş örnek bir yapı olma özelliğindedir. Bildiğiniz gibi her 2 yılda bir yenilenen oda yönetim kurulu her yeni dönemde olduğu gibi meslektaşlarının haklarını korumasının yanında çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetlerle eczacıların ve halkımızın yaşamına renk katmak için çaba sarf etmektedirler. 

Aydın Eczacı Odası Başkanı Ecz. Şevket Kaya çok güzel bir uyum içinde çalışarak meslektaşlarının yaşadığı sorunlarına ivedilikle çözüm bulan, onların haklarını savunan, sinerjik bir kadrodan oluşturduğu yeni ekibiyle çalışmalarını sürdürmektedir. Bu arada her yıl belirli toplumsal konular için projeler üreterek halkımız için sosyal sorumluluğunu da yerine getirmektedir. Bu arada profesyonel bir ekipten oluşan oda personelimiz , eczacılarımızın sorunlarını anında çözüm getirmek için çırpınan eczacısı ile odamıza yakışır bir faaliyeti sürdürmektedir. 

Tüm bu faaliyetlerin yanında odamızın, toplumda sorun teşkil eden bazı konulara duyarlı davranarak toplumumuza önderlik ettiği bir projesinden de bahsetmeden geçemeyeceğiz: Odamız, son yıllarda basında sıklıkla yer alan ve toplumumuzun kanayan bir yarası olan geleceğin potansiyel suçlusu olabilecek sokak çocuklarımız veya sokakta yaşayan ve çalışan çocuklarımızın eğitilmesi ve rehabilite edilmesi , topluma kazandırılması için projeler üretmiş ve üretmeye devam etmektedir. 2005 yılında, projenin ilk adımında bu çocuklarımızın kışlık mont ve bot ihtiyacını karşılanmıştır. 2006 yılında ise Türk Eczacıları Birliği’nin de desteği ile hazırladığı takvimlerinden elde ettiği gelirle bilgisayar-internet kompleksi & kütüphane oluşturarak, okullardan sözünü aldığı öğretmen gözetiminde bu çocuklarımızı çağımızın teknolojisiyle tanıştırmak ve onları topluma kazandırmak için kollarını sıvamıştır. Bu projeye tüm halkımızın da katılımıyla sosyal sorumluluğu paylaşması için de bir vesile yaratmıştır. Bu kompleks 2006 yılı nisan ayında milletvekillerimizden Sayın Nimet Çubukçu’nun katılımında düzenlenen bir açılış töreni ile valiliğe devredilmiştir. Projenin devamı ve kısır bir çerçevede kalmaması için valiliğin ve diğer sosyal yardım kuruluşlarının da desteği ile bu projenin geliştirilmesi planlanmaktadır. Bu proje kapsamında birkaç çocuğun bile eğitilerek topluma kazandırılması çok çok önem arzetmektedir. Hayatının baharında çeşitli elverişsiz koşullar nedeniyle bu hayata sürüklenmiş çocuklarımızın, ellerinden tutup onlara yardım etmek hepimizin görevidir. Bireysel olarak bu soruna çözüm bulmak imkansızken, güçlerimizi birleştirerek bu amaca hizmet etmek her vatandaşın gönülden arzu ettiği bir yardımdır. Bu nedenle Aydın Eczacı Odası tüm vatandaş ve kuruluşları bu kampanyalarımıza katılmak için davet etmektedir. 


Tüm bu çalışmalarıyla Aydın Eczacı Odası diğer meslek örgütlerine de bir örnek teşkil etmektedir. Günümüz eczacıları halkımızın sağlık ihtiyaçlarını kendi çıkarlarını bir kenara bırakarak fedakarca çabalamaktadır. Her zaman halk sağlığını ön planda tutan eczacılarımız, gelişmiş Avrupa ülkelerinde de örneklerini gördüğümüz sağlık danışmanlığı görevini de en iyi şekilde sürdürmektedir.

AYDIN ECZACI ODASI

AYDIN ECZACI ODASI