Web sitemizin birçok linkine yönetici panelinden müdahalelerin kısıtlı olması sebebiyle yeni bir Web Sitesi hazırlatılmaktadır. Ayrıntılı bölümlerden oluşan yeni sitemiz yakında hizmetinizde olacaktır.
Gönderilen yazılar bölümü de yeni sitemizde yer alacaktır. Geçtiğimiz günlerde yeni rapor formatı konusunda tüm rapor çıkaran birimlere göndermiş olduğumuz yazı, Okunaksız reçeteler konusundaki yazımız ve İnfluenza Pandemisi konusundaki görüşlerimizi belirten yazılarımız ilişktedir.
17/08/2006
………….HASTANESİ BAŞHEKİMLİĞİ’NE,
ÇOK İVEDİ VE ÇOK ÖNEMLİ:
Konu: Sağlık Kurulu Raporlarının Yeni Uygulanacak Formatı hakkında:
Sayı :2006/1472
T.C. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 26.06.2006 tarihinde 81 İl Valiliğine göndermiş olduğu genelgede “İlaç Kullanımı ve İlaç Katılım Payından Muaf İlaç Raporu (Ek-1)” formlarının kullanılacağı; bu formattaki Rapor örneğine Sağlık Kuruluşlarının aynen riayet etmeleri gerektiği, formatta yer alan tüm alanların da eksiksiz doldurulması gerektiği açıkça ifade edilmektedir. Bu rapor örneklerinde TC Kimlik No bilgisinin yer alması sebebiyle fotograf ilavesi de kaldırılmıştır.
Aydın Bağ-Kur İl Müdürlüğü ve Emekli Sandığı İzmir Bölge Müdürlüğü reçete kontrol birimi yetkililerinin Bakanlığın göndermiş olduğu bu formattaki raporları aynen kabul edecekleri bildirilmiştir. (Fotografsız ve aynen rapor formatı uygulanarak)
SSK İzmir Sağlık İşleri Müdürlüğü Reçete Kontrol Birimi Yetkilileri ise Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün 06.10.2005 tarihli XVII-9 Ek Genelgesi 3-c maddesine istinaden Sağlık Kurulu Raporlarında 15 yaşın üzerindeki hastalarda mutlaka resim bulunacağı, tüm hanelerin eksiksiz olarak düzenlenmiş ve kesinlikle el yazısı ile yazılmayacağı belirtilmiş olduğundan dolayı fotografsız raporları kabul etmeyeceklerini bildirmişlerdir.
Resmi Kurumların ilgili genelgeleri ektedir.
Bu konuda Biriminizden çıkartılan Sağlık Kurulu Raporlarının, Resmi Kurum Geri Ödeme Kurullarının isteği doğrultusunda bu formata uygun ve kurum farklılıkları gözetilerek çıkartılması, hastaların mağduriyetine sebebiyet verilmemesi konusunda bilgilerinize saygılarımla arz ederim.
Ecz. Esin Dalay
Genel Sekreter
Ekler:
T.C. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
26.06.2006*12289 tarihli 2006/74 No’lu Genelgesi
Ek-1:İlaç Kullanım ve Muafiyet Raporu Örneği
T.C. Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü
06.10.2005 tarihli XVII-9 Ek Genelgesi
AYDIN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NE,
Konu: H5N1 İnfluenza Pandemisi hakkındaki çalışmalara görüş ve katkılarımız
Sayı : 2006/1474
Bakanlığımızın Dünya Sağlık Örgütünün öngördüğü ve yakın gelecekte ülkemizde de görülebilecek H5N1 Virüsünün sebep olduğu İnfluenza Pandemisi konusunda yapılan bu koordineli çalışmaların herhangi bir salgın başlamadan önlemlerin alınması , planların yapılması konusu fevkalade önem arz etmektedir.
Müdürlüğünüzün Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak yürüttüğü İnfluenza Pandemisi konusundaki çalışmalara odamızın nasıl yardımcı olabileceği konusundaki önerilerimiz ilişiktedir.
Bildiğiniz gibi geri ödeme kurumları geçtiğimiz yıl belli kronik hastalıkları olan hastalar ve 65 yaş üzeri kişilere İnfluenza Aşısını ödemeye başlamıştır. Her yıl mevsimsel insan influenzasına karşı o yıl için görülebilecek suşlara karşı yeni formüle edilen aşıların %60-70 oranında H5N1 Pandemisinde de koruyucu olabileceği veya en azından böyle bir dönemdeki normal İnfluenza vakalarının da H5N1 İnfluenza vakaları ile karıştırılmaması ve gereksiz ilaç kullanımı ile zaten sıkıntılı olan ilaç kapasitesini olumsuz etkileyebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu sebeple öncelikli olarak hastalarla yakın temas edecek olan sağlık sektörü tüm personeline ve hizmetlilerinden başlamak üzere İnfluenza bağışıklanmasının tüm yurtta her bireye uygulanması önerimizdir. Herhangi bir H5N1 Pandemisi görülmese bile böyle bir uygulamanın devlet bütçemize de yük olacağı düşüncesinin aksine her yıl gereksiz vakalar yada gerekli vakalar olsun antibiyotik tüketimini, gereksiz ilaç israfının yanında en önemlisi olarak da mikroorganizmaların direnç kazanmamasına da bir ölçüde engel olunabilecektir. Bildiğiniz gibi Maliye Bakanlığı’nın son yıllarda ilaca ayırdığı bütçe çok sıkıntılı boyutlara çekmesi gereksiz israfı önlemek adına yapıldığı düşünülüyorsa da özellikle İnfluenza Bağışıklanmasının devlet bütçesine getireceği yükten ziyade bu yükün çoğunu azaltmaktır. Bu konuda H5N1 Pandemisi riski olsun olmasın yapılması gereken en önemli koruyucu sağlık hizmetidir düşüncesindeyiz.
Pandemi görüldüğünde ve hatta görülmediği bugünlerden başlayarak Müdürlüğümüzle koordineli olarak halkı bilinçlendirecek çeşitli yayınlar, konferanslar vs. çalışmaların yapılmasında da yardımcı olabiliriz.
Eczanelerin belli ölçüde ilaç stoklaması sağlanabilse de bir Pandemi sırasına yeterli miktarı ancak ilaç firmalarının sevkiyatına ve stoklarına bağlıdır. Bu konuda Bakanlıkça
Önlemlerin alınabileceği kanaatindeyiz.
Konuyla ilgili önerebileceğiniz herhangi başka bir çalışmada da yer alarak küresel boyutta olan bu sorunu yaşamadan önlemlerimizin alınmasını son derece önemli buluyoruz.
Saygılarımla arz ederim.
Ecz. Esin Dalay
Genel Sekreter
AYDIN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NE,
Konu: Okunaksız yazılan ilaç reçetelerinin halk sağlığı ve eczacılar üzerindeki olumsuz etkileri
Sayı : 2006/1471
Resmi yada özel yazılan okunaksız ilaç reçeteleri eczacı ve hastaları son derece sakıncalı bir pozisyona sokmaktadır. Gerek yoğun iş temposu nedeniyle gerek dikkatsizlik nedeniyle bazı hekimlerin reçeteleri yazarken okunaksız el yazıları nedeniyle farklı farmasötik ürünler hastalara verilebilmektedir. Okunamayan reçetelerle karşılaşan eczacılar hekimleri telefonla arayarak hatırlayabildikleri ölçüde soruna çözüm bulmaya çalışmaktadırlar. Bu durum eczacıyı zor durumda bırakmakta ve aynı zamanda hasta üzerinde de yanlış ilaç verildiği endişesi de yaratabilmektedir. Biz eczacılar bu gibi durumlarda genellikle hastanın hastalığına ve şikayetlerine göre reçetedeki bu karalamaları tahmin etmeye de çalışmaktayız. Hemen hemen her gün birçok eczacı sıklıkla bu tür olayları yaşamaktadır.
Okunaksız reçeteler nedeniyle eczacıların mağduriyeti de söz konusu olabilmektedir. Resmi reçete kontrol birimlerindeki eczacıların da bu okunaksız reçetelere farklı yorumlar ve benzetmeler getirerek yanlış farmasötik ürün verilmesi kapsamında değerlendirerek eczacılara uyarılar göndermektedirler. Bu yılki resmi kurum antlaşmasına göre 1 yıl içerisinde 3. defa uyarılan eczacının kurum antlaşması fesh edilmektedir. Her zaman ek taraflı olarak bu konuda eczacıların cezalandırılması fevkalade antidemokratik bir durum arz etmektedir. Esas uyarılması ve uyarılmalara dikkat etmeyerek eylemlerine devam eden hekimlerdir. Bu konunun en önemli kısmı öncelikle yanlış ilaç verilebilmesidir. Eczacılar uyarılmakta ve resmi kurum antlaşmaları fesh edilerek cezalandırılmakta fakat hekimlere ise hiçbir uyarı getirilmemektedir.
Bir diğer husus artık eczanelerin SSK Provizyon Sistemlerinde reçetelerdeki teşhislere göre bazı ilaçlar ödenmekte yada ödenmemektedir. Her ne kadar kodlu teşhis listeleri yayınlansa ve düzenlemeler yapılmaya çalışılsa bile birçok hekim eski el alışkanlıkları nedeniyle çeşitli kısaltmalarla teşhis yazmaktadırlar. Sadece kod yazılması da talimatlara aykırı olup okunaklı ve tıbbi literatürde belirlenmiş teşhisler kabul edilmektedir. Bunun yanında bazı hekimler resmi kurumların bu talimatlarına ve reçete yazım koşullarına tepki göstererek talimata uygun olmayan reçeteler yazmaktadırlar. Bu durumda biz eczacılar hasta ile karşı karşıya kalıp, ilacını vermiyor pozisyonuna düşüyoruz. Hekimlerce talimatlara bu şekilde tepki gösterilmesi de anlamsızdır. Türk Tabipler Birliği ve Türk Eczacıları Birliği’nin yetkililerinin talimatlar hazırlanırken söz sahibi olmayarak talimatlar yayınlandıktan sonra sadece görüş istenmesi neticesinde her yıl aynı paradoks yaşanmaktadır.
Yazımız ekinde çeşitli kurumların bazı eczacılarımıza bu tür yanlışlıklar nedeniyle verdiği uyarılar ve bazı okunaksız hekim reçetelerinden örneklemeler bulunmaktadır. Bu konuda çok ivedi ve ciddi çalışmaların Sağlık Bakanlığı nezdinde yapılması ve sorunun çözümüne yönelik çalışmaların yapılması için gereken çabanın sarf edilmesi gereğini saygılarımızla arz ederiz.
Ek: Okunaksız Reçete örnekleri dosyası
Ecz. Esin Dalay
Genel Sekreter