TEB. 21 Bölge Aydın Eczacı Odası

 


TEK HEKİM RAPORLARI HAKKINDA:

    

T.C. Sağlık Bakanlığı'ndan İlaç Kullanımı ve Muafiyet Raporlarına Standart Getirilmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumlarının yaptığı değerlendirme neticesinde 29.04.2006 tarihinde yayımlanan tebliğde Sağlık Kurulu Raporları olarak belirtilen raporların hastalığın ilgili tek uzman hekimi tarafından, başhekim onaylı raporların geçerli olduğu bildirilmiştir; ancak Tebliğde 12.7.1 maddesi uyarıca düzenlenmiş “Bazı özel hastalıklara ve ilaç kullanımına ilişkin düzenlemeler” bölümünde belirtilen özel durumlarda birkaç adet ilgili uzmanlığın belirtildiği durumlarda tek hekim kabul edilmeyecektir.

Bir örnek olarak Klopidogrel etken maddeli ilaçlarda kardiyoloji, iç hastalıkları, kalp damar cerrahisi veya acil tıp Uzmanlarından birisi yada en az birinin diye ifade edildiğinde bu hekimlerden herhangi birinin çıkarabileceği tek hekim imzalı rapor kabul edilecektir; Tüp Bebek Uygulaması için çıkartılan raporlarda ise 2 Kadın Doğum Uzmanı ve 1 Üroloji Uzmanı şartı belirtilmiştir. ESWL tedavisi için raporlarda ise 3 üroloji uzmanı yada 1 üroloji beraberinde en ürolojiye yakın uzmanlıkta iki uzman hekim olarak belirtilen raporlar 3 hekim imzalı kurul raporu olacaktır.

Bu durumda hipertansiyon, diabettes mellitus, hiperlipidemi, osteoporoz, depresyon, demans, glukom, astım bronşit, kanser vs.... ilaçları için tek hekim raporları geçerli olacaktır.

         Tek Uzman Hekim ve Başhekim onaylı bu raporlar konusunda Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı tek tip rapor formatındaki raporlar kabul edilecektir. Örnek Rapor formatı tüm hastanelere bakanlıkça gönderilmiştir. Emekli Sandığı İzmir Bölge Müdürlüğü, Aydın Bağkur İl Müdürlüğü ve SSK İzmir Sağlık İşleri Müdürlüğü yetkili eczacıları bu formattaki ilgili tek hekim raporlarını kabul edeceklerini açıklamışlardır.

 Genelgedeki açıklamalar ilişiktedir.

Tüm eczacılarımıza duyurulur.

   T.C.Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri genel Müdürlüğü tarafından 26/Haziran/2006 tarihinde yayımlanan 12289 sayılı genelge ile;

"İlaç ve sarf malzemesi kullanımı, katkı payı muafiyeti ve istirahat raporlarının düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar Bütçe Uygulama Tebliğinin  20.7.1. maddesi ile düzenlenmiş ve aynı doğrultuda, 06.04.2006 tarihli ve 26131 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik değişikliği ile Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin 22. maddesine; “İlaç kullanımı ve katkı payı muafiyeti için gerekli sağlık raporları, her yıl bütçe uygulama tebliğinde belirlenen esas ve usullere göre verilir.” şeklinde fıkra eklenmek suretiyle düzenleme yapılmıştır. Buna göre, ilaç kullanımı ve hasta katılım payı muafiyeti için sağlık kurumlarınca verilecek raporların ilgili tek uzman tabip tarafından düzenlenmesi ve kurum baştabibinin onayı ve kurum mührünün bulunması yeterli görülmüştür.

 

            Söz konusu ilaç raporları formatı için; Bakanlığımıza bağlı hastaneler, üniversite hastaneleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarında iş bu genelge ekine konulan “İlaç Kullanımı ve Hasta Katılım Payından Muaf İlaç Raporu (EK-1)” formu, kullanılacaktır.Bu formata göre düzenlenecek ilaç raporlarında teşhis mutlaka yazılacak, ilgili bölüm ilacı yazan uzman tabip tarafından imza edilerek kaşelenecek, kurum baştabibinin mühür ve onayı bulunacaktır. Bu genelge ile belirlenen ve genelge ekine konulan ilaç muafiyet raporları formatına (EK-1) aynen riayet edilecek ve rapor formatında yer alan tüm bölümler eksiksiz doldurulacaktır.Bu şekilde düzenlenecek ilaç raporlarına geri ödeme kuruluşları ve serbest eczaneler tarafından Tedavi Yardımına ilişkin Uygulama Tebliğinde belirtilmeyen başkaca her hangi bir bilgi ve belgenin ilave edilmesi hasta ve sağlık kurumlarından talep edilmeyecek ve hastaların mağduriyetine sebebiyet verilmeyecektir." denilmektedir.

           

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

 

……………………………… HASTANESİ BAŞHEKİMLİĞİ

İLAÇ KULLANIMI VE HASTA KATILIM PAYINDAN MUAF İLAÇ RAPORU

 

 

Hastanın Adı Soyadı:

Muayene Tarihi:

Çalıştığı Kurum :

Bilgi İşlem No:

Sosyal Güvencesi:

Klinik:

Sicil No:

Hasta Protokol Defter No:

T.C. Kimlik No:

İlaç Muafiyet Protokol No*:

Tanı:

 

Hekim – İmza – Kaşe

 

 

 

İlacın Etken Madde İsmi

Kullanım Dozu

Adedi

 

1.

2.

3.

4.

Hastanın yukarıda etken madde ismi, kullanım dozu ve adedi belirtilen, ……………………….

hastalığı ile ilgili ilaçlarını ……………… süre ile kullanması gerekmekte olup, hasta katılım payından muaftır.

 

 

Hekim-Kaşe-İmza

 

Başhekim-Mühür-İmza

 

 

 

Açıklamalar:
*İlaç Muafiyeti Protokol No: İlaç Muafiyet Raporlarının ayrıca kaydedildiği protokol defterini ifade eder.

 

 

 

 

 

 

 

AYDIN ECZACI ODASI

AYDIN ECZACI ODASI