Sayı:2006/1402 30/06/2006
TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ
MERKEZ HEYETİ BAŞKANLIĞINA
Genel Sağlık Sigortası provizyon sisteminde bulunmasını öngördüğümüz özellikler aşağıda belirtilmiştir.Gereğini bilgilerinize arz ederim.
Saygılarımla.
Ecz.Şevket KAYA
Başkan
1- İlk giriş ekranında ‘’Bağ No, SSK Sicil No, Em.Sand.Sic.No ‘’ vs. kullanılmayıp,tüm kurumlarda sadece TC numarası ile giriş yapılabilmeli
2- Hastanın o an kullanımda olan ilaçları ilk açılan sayfada yada tek tuşla açılan ayrı bir sayfada görülebilmeli
3- Hastanın adres, telefon, daha önce kullandığı ilaçlar (ilaçların alındığı eczane adı ile birlikte) gibi bilgilerine bu sayfada ulaşılabilmeli
4- Hekim ad-soyad, diploma numarası, protokol numarası, hastane adı-numarası gibi bilgiler, reçetede yer almakla birlikte provizyon sayfasında tekrar giriş yapılmamalı. Muayene ücreti, ilaç sayısı gibi pratikte yararı olmayan bilgilerin girişine gerek olmamalı. Eğer sisteme hastane kodu girilmesi gerekiyorsa (SSK da önemli) bu hastanelere provizyon sistemi üzerinden ulaşılabilmeli. Hastanenin reçete yazma yetkisi yok yada kısıtlı ise sistem reçete girişini engellemelidir.
5- Rapor kodları standart hale getirilerek hastanelerinde aynı kodlarla rapor vermeleri sağlanmalıdır.
6- Sadece isim yazarak ilaç sisteme çağrılabilmeli
7- Reçeteye uzman yada ilgili uzman gerektiren ilaçların yazılması durumunda provizyon sistemi uzmanlık dalı girişini zorunlu kılmalı
8- Ek belge yada belli standartlarda değerler isteyen ilaçların (Örn. Fosamax, Zocor vs.) sisteme girişi sırasında bu belge ile ilgili bilgilerin girişini zorunlu kılan , standartlara uymayan bilgilerin girilmesi durumunda ilacın verilmesini engelleyen bir sistem olmalı.
9- Tüm reçete sisteme girildikten sonra kaydet butonuna basıldığında muadil ilaç uygulamasına giren ilaç varsa, fark çıkaran ve çıkarmayan ilaçlardan SADECE ÖDENENLER AYRI RENKLERLE ekrana gelmeli.
10- Reçete girişi tamamlandıktan sonra alınan reçete çıktısında; varsa fiyat farkı toplamı, katkı payı, varsa muayene ücreti ve bu rakamların (eczanenin hastadan tahsil etmesi gereken toplam tutar) ayrıca görülebilmeli.
11- Ana sayfada rapor görme, ilaç bilgisi (detaylı, hangi teşhislerde ödendiği belirtilmiş), hata tutanakları, ödeme görme gibi bölümler olmalı
12- Reçetenin sisteme girişi sırasında hata yapıldığında ‘’geri (back) ‘’ tuşu ile işlem yapılabilmeli. Belli bir süre işlem yapılmadığı zaman sistem kendi kendisini kapatmamalı.
13- Bağ-Kur ve SSK da halen sürmekte olan uygulama gibi birden fazla bilgisayarda giriş yapılabilmelidir. İşlemler kurumun bilgisayarları üzerinden takip edilmelidir.
14- İlacın bedelinin ödenmesi için diğer ilaçların belli bir süre kullanılmış olması gibi durumlarda (Örn. Nexıum Tb.) sistemde gerekli kayıtlar bulunmalı, bu tip durumlarda sistem otomatik olarak ilacın verilmesini engellemelidir.
15- Raporda tedavi şeması istenmesi, ilacın ödenmesi için tek doktorlu rapor yada heyet raporu istenmesi gibi durumlarda eczacı uyarılmalı.Rapor girişi; tarih, teşhis, ve rapor numarası ile sınırlandırılmalı