Diş Tedavileri İle İlgili Usul ve Esasları Hakkında Duyuru...

YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI'NA

Diş tedavileri ile ilgili usul ve esaslar, 09.02.2005 tarih 25722 sayılı Mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı eki protokolün u5.Diş Tedavileri" başlıklı bölümünde belirlenmiştir.

T.C.Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 14.02.2006 tarih 2095 sayılı Diş Tedavisi başlıklı Genel Yazı ile, Bakanlığa ulaşan yazılı ve sözlü başvurulardan, son zamanlarda bazı belediyeler ve mahalli idare birlikleri bünyesinde; bunların amblem, kaşe veya damgalanın kullanmak suretiyle resmi sağlık kurumu hüviyeti altında ağız ve diş sağlığı hizmeti veren işletmelerin kurulduğu, kamu çalışanlarının bu tür sağlık merkezlerine Talimatın diş tedavilerine ilişkin sevk kriterlerine uymadan doğrudan başvuruda bulunarak tedavi hizmeti aldıkları, bu merkezlerde verilen tedavilere ilişkin bedellerin resmi sağlık kurumlarında yapılan tedavi hizmeti gibi değerlendirilip, Talimatın 5.1 Maddesindeki esaslara göre faturalandırıldığı; bu durumun uygulamada tereddüde neden olduğu anlaşıldığından, konunun açığa kavuşturulması için açıklama yapılmasının uygun görüldüğü bildirilmektedir.

Diş Tedavisi konulu Genel Yazı ile, belediyelerin veya belediye birliklerinin kendilerine ait kadrolu sağlık personeli ile mahalli ihtiyaca yönelik sağlık hizmeti vermek amacıyla bizzat işlettikleri sağlık tesisleri dışında kalan ve mezkur Genelge ve ilgili mevzuat uyarınca özel hukuk tüzel kişisi oldukları halde belediyeye ait amblem, kaşe veya damgalan kullanan ağız ve diş sağlığı merkezlerinin ve diğer sağlık birimlerinin resmi sağlık kurumu olarak nitelendirilmelerinin mümkün olmadığının anlaşıldığı; bu nedenle, söz konusu ağız ve diş sağlığı merkezlerinin Talimat uygulaması açısından resmi sağlık kurum ve kuruluşları gibi değerlendirilmemesi, bu tür merkezlere yapılacak hasta şevki ve tedavisi uygulamalarında Talimatın 5.2’nci maddesinde yer alan özel sağlık kurum ve kuruluşlarında diş tedavisine ilişkin esasların ve ödeme kriterlerinin dikkate alınması gerektiği bildirilmektedir.

Bilgilerinizi ve konunun üyelerinize duyurulmasını rica ederim.

Ecz.Erdoğan ÇOLAK