TEB. 21 Bölge Aydın Eczacı Odası

 


"ECZANEDE SAHTE İLAÇ OLMAZ" KONULU BASIN AÇIKLAMASI..

              Değerli meslektaşlarım; 
          Gündemdeki yerini ve güncelliğini koruyan sahte ilaçlar hususunda tarafımızca yapılan basın açıklaması görsel ve işitsel yerel basında yoğun şekilde yer almış ve  çok olumlu geri dönüşlere neden olmuştur. Bu basın açıklaması aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.
          Saygılarımla.

                                                       Ecz.Sefa KARAARSLAN

                                                                    BAŞKAN

 

 

 Eczanede Sahte İlaç Olmaz

          Geçtiğimiz günlerde basında sahte ilaç operasyonu yapıldığı ve çok sayıda sahte ilaç ele geçirildiği haberleri yoğun şekilde yer aldı. Münferit bir olay olarak değerlendirmek mümkün olsa da hepimizi tedirgin eden bu olay neticesinde bazı hususları açıklama ve halkımızı bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur. Ülkemizde yaklaşık 24.000 eczane, eczacısı ve eczacı teknisyenleri ile halkımızın sağlığının korunması ve geliştirilmesi için hizmet vermektedir. Eczanelerdeki bütün ilaçlarda bir tür ilaç kimlik numarası da diyebileceğimiz kare kod bulunmakta olup, ilaçlar üretildiği andan başlayarak hastaya ulaştığı ana kadar Sağlık Bakanlığı kontrolündeki İlaç Takip Sistemi ( İTS ) aracılığı ile takip edilmektedir. Eczanedeki bir ilacın nereden alındığı ve ne zaman satıldığı bilgisinin yanında, eğer resmi bir reçete ile satışı yapılmış ise hangi hastaya, hangi tarih ve saatte verildiği bilgilerini kaydetmektedir. İstenildiği takdirde bu bilgiler geriye dönük olarak incelenebilmektedir. Sistem sahte bir ilacın bırakın eczaneden satılmasını, eczaneye girmesine dahi izin vermez. İlacı üzerinize kaydetmeden satışınız mümkün olmadığı için sahte bir ilaç sisteme giremez. Eczanede sahte ilaç olmaz, eczacınıza güvenebilir ve eczanenizden aldığınız ilaçları güvenle kullanabilirsiniz.

 

          Sağlık vazgeçilmez ve ertelenemez bir ihtiyaç, ancak üzülerek görmekteyiz ki insanların sağlıklı olma ihtiyacı suistimali en çok yapılan konuların başında gelmekte. Eczane dışı alanlarda, internet siteleri, televizyon ve radyo reklamları, gazete ilanları, cep telefonu mesajları gibi araçlarla halkımıza sağlık ürünlerinin tanıtımı ve satışı yapılabilmektedir. Takibi ve kontrol altına alınması oldukça güç olan bu eczane dışı alanlar, aynı zamanda sahte veya sağlıksız ürünlerin halkımıza ulaşmasına ve basına daha önce defalarca yansıdığı üzere bazen ölümlere dahi yol açan sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bir ürünün bitkisel olması onun tamamıyla güvenli olduğu anlamına gelmez. Hazırlanışından saklama koşullarına, kullanım şekli ve dozuna kadar konunun uzmanı olan doktor ve eczacıların kontrolünde olmalı ve halkımıza sunulmalıdır. Kaldı ki, Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerde eczane dışı alanda bitkisel ilaç adı altında satılan birçok üründe, zararlı dozda ve hammaddesinin nereden temin edildiği ve güvenilirliği bilinmeyen ilaç etken maddesi tespit edilmiştir. Halkın sağlığının korunması kamu otoritesinin görevi olup, bununla ilgili yasal düzenlemeler ve denetimler yapılsa da yetersiz kalabilmektedir. Kalıcı ve kesin çözüm; ilaç formunda olan, yani tablet, şurup, krem, ampul ve benzeri formda hazırlanmış bütün ürünler Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmalı ve sadece eczanelerde ve ilacın uzmanı olan eczacıların danışmanlığında satılmalıdır. Ayrıca halkımızın da eczane dışında satılan ürünler nedeniyle karşılaşabilecekleri riskleri göz önünde bulundurarak bunlara itibar etmemesi ve eczacısına güvenmesi son derece önemli ve yararlı olacaktır.

 

AYDIN ECZACI ODASI

AYDIN ECZACI ODASI