EMEKLI SANDIGINDAN Kansere bağlı anemide kullanılan Darbepoietin alfa (ARANESP), Epoietin beta (NEO RECORMON) ve Epoietin alfa (EPREX) içeren preparat

T.C.Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından Birliğimize gönderilen 09.08.2004 tarih B.07.1.EMS.0.16.10.01/43373 sayılı yazı ile,

1) Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün 01.07.2004 tarih 027223 sayılı yazısına istinaden, “Kansere bağlı anemide kullanılan Darbepoietin alfa (ARANESP), Epoietin beta (NEO RECORMON) ve Epoietin alfa (EPREX) içeren preparatların geri ödemeleri ile ilgili alınan kararlar belirtilmiştir:
- Kansere ve kanser kemoterapisine bağlı olup, kan kaybı, demir, folik asit ve vitamin B12 eksikliği ve hemoliz gibi bir başka sebebe bağlı olmadığı anlaşılan ve ilerlemekte olup semptomatik olan bir anemi durumunda hemoglobin seviyesi 10 gr/dl’nin altına inmesi halinde hastanın klinik durumu (transfüzyona refrakter Hb düşüklüğü transfüzyon komplikasyonları kronik dirençli anemi patolojik demir birikimi, hemokromatozis) dikkate alınarak ilgili onkoloji veya hematoloji uzman hekim tarafından endikasyon konularak eritropoietin preparatları reçete edilebilir.
- Solid tümörü olan hastalarda yukarıda sayılan durumlarda anemi nedeniyle “Eritropoietin preparatı” kullanılacaksa hastanın baş—boyun kanserleri ve meme kanserinde ilaca bağlı tümör gelişiminde hızlanma ve yaşam süresinde kısalma yan etkileri ile ilgili olarak bilgilendirip yazılı olarak bilgilendirilmiş onay belgesi alınması gerekmektedir. Hastanın bu konuda bilgilendirildiği bilgisi ilaç raporunda yer almalıdır. İlaç raporunda kanserin adı, hastada kansere bağlı semptomatik anemi olduğu ve Hb’in 10 gr/dl’nin altında bulunduğu bilgisi ile birlikte eritropoieitin kullanımını gerekli kılan klinik durum açık olarak belirtilmelidir.

2) AVANDIA Tablet adlı preparatın ödemesi, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün 13.01.2004 tarih 001732 sayılı yazısında belirtildiği gibi prospektüs endikasyonunun (Tip II Diabet Mellitus) reçete teşhis bölümünde yazılması veya sağlık kurulu raporunda belirtilmesi şartıyla ödenmektedir.