SSK İLAÇ VE ECZACILIK DAİRE BAŞKANLIĞI'NDAN DUYURU

35.A.00.6204 19.01.2007

BÖLGE ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI’NA,

İlgi: 14.12.2006 tarih, 5719 sayılı yazımız.

İlgide kayıtlı yazımızla, T.C.Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı SSK İlaç ve Eczacılık Daire Başkanlığı (Devredilen) tarafından yayımlanan 12.12.2006 tarih 69590 sayılı yazı ile, bir ilacın endikasyon dışı veya kullanım dozu dışında kullanılması ile ilgili Sağlık Bakanlığınca verilen ilaç kullanım izinleri için, 06.12.2006 tarihinden itibaren Kurum Genel Müdürlüğünce ayrıca bir izin verilmeyeceği, Sağlık Bakanlığının verdiği izinlerin yeterli olacağı; bu tarihten (06.12.2006) itibaren düzenlenecek endikasyon dışı ilaca ait reçetelerin ekinde Sağlık Bakanlığı izin yazısının bir örneğinin bulunacağı bildirildiği tarafımızca duyurulmuştu.

Birliğimiz tarafından, uygulamayla ilgili olarak T.C Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı SSK İlaç ve Eczacılık Daire Başkanlığı’na gönderilen 21.12.2006 tarih, 5838 sayılı yazımız ile, 06.12.2006 tarihinden önce düzenlenmiş olup, Sağlık Bakanlığınca verilmiş Endikasyon Dışı Kullanım İzin Belgesi bulunan, ancak SSK tarafından verilmiş kullanım onayı bulunmayan reçetelerin durumunun ne olacağı konusunda bir açıklama bulunmadığı, Sağlık İşleri İl Müdürlükleri tarafından 06.12.2006 öncesine ait olup ekinde SSK tarafından verilen onay belgesi bulunmayan reçete bedellerinin ödenmeyeceği şeklinde yorumlandığı bildirilmiş ve oluşacak mağduriyetin önlenmesi amacıyla, 06.12.2006 tarihi öncesi döneme ait reçeteler için de Sağlık Bakanlığı tarafından verilen kullanım izninin kabul edilebilmesi talep edilmiştir.

Konuyla ilgili olarak T.C.Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı SSK İlaç ve Eczacılık Daire Başkanlığı’ndan gelen 18.01.2007 tarih, 2756 sayılı cevabi yazıda 06.12.2006 tarihinden önce düzenlenmiş bu tür ilaçlara reçeteler için Sağlık Bakanlığı tarafından izin verilmiş olsa dahi, bu tarihten sonra Genel Müdürlükleri tarafından izin verilmesi mümkün bulunmadığından, sözleşmeli eczaneler tarafından karşılanan veya kişilerin bedelini ödeyerek temin ettikleri endikasyon dışı ve/veya standart doz üzerindeki ilaçlar hakkında, rapor tarihinden sonra, Sağlık Bakanlığı’nca verilmiş izin yazısının bulunması durumunda, bu izne dayanılarak ilaç bedellerinin Kurum mevzuatı doğrultusunda ödenmesinin mümkün bulunduğu,

Ayrıca Sağlık Bakanlığı’ndan konu ile ilgili alınan 27.12.2006 tarihli, 66832 sayılı ekli yazıyla ilgili Sağlık İşleri İl Müdürlüklerine gerekli talimatın verileceği bildirilmektedir.

Bilgilerinizi ve konunun üyelerinize ivedilikle duyurulmasını rica ederim.

Saygılarımla,

Ecz.Erdoğan ÇOLAK