İLAÇ MUAFİYET RAPORLARININ YENİ FORMATI HAKKINDA

T.C.Sağlık Bakanlığı'ndan İlaç Kullanımı ve Muafiyet Raporlarına Standart Getirildi.

T.C.Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri genel Müdürlüğü tarafından 26/Haziran/2006 tarihinde yayımlanan 12289 sayılı genelge ile;

"İlaç ve sarf malzemesi kullanımı, katkı payı muafiyeti ve istirahat raporlarının düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar Bütçe Uygulama Tebliğinin  20.7.1. maddesi ile düzenlenmiş ve aynı doğrultuda, 06.04.2006 tarihli ve 26131 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik değişikliği ile Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin 22. maddesine; “İlaç kullanımı ve katkı payı muafiyeti için gerekli sağlık raporları, her yıl bütçe uygulama tebliğinde belirlenen esas ve usullere göre verilir.” şeklinde fıkra eklenmek suretiyle düzenleme yapılmıştır. Buna göre, ilaç kullanımı ve hasta katılım payı muafiyeti için sağlık kurumlarınca verilecek raporların ilgili tek uzman tabip tarafından düzenlenmesi ve kurum baştabibinin onayı ve kurum mührünün bulunması yeterli görülmüştür.

Söz konusu ilaç raporları formatı için; Bakanlığımıza bağlı hastaneler, üniversite hastaneleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarında iş bu genelge ekine konulan “İlaç Kullanımı ve Hasta Katılım Payından Muaf İlaç Raporu (EK-1)” formu, kullanılacaktır.Bu formata göre düzenlenecek ilaç raporlarında teşhis mutlaka yazılacak, ilgili bölüm ilacı yazan uzman tabip tarafından imza edilerek kaşelenecek, kurum baştabibinin mühür ve onayı bulunacaktır. Bu genelge ile belirlenen ve genelge ekine konulan ilaç muafiyet raporları formatına (EK-1) aynen riayet edilecek ve rapor formatında yer alan tüm bölümler eksiksiz doldurulacaktır.Bu şekilde düzenlenecek ilaç raporlarına geri ödeme kuruluşları ve serbest eczaneler tarafından Tedavi Yardımına ilişkin Uygulama Tebliğinde belirtilmeyen başkaca her hangi bir bilgi ve belgenin ilave edilmesi hasta ve sağlık kurumlarından talep edilmeyecek ve hastaların mağduriyetine sebebiyet verilmeyecektir." denilmektedir.

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

……………………………… HASTANESİ BAŞHEKİMLİĞİ

İLAÇ KULLANIMI VE HASTA KATILIM PAYINDAN MUAF İLAÇ RAPORU

Hastanın Adı Soyadı:

Muayene Tarihi:

Çalıştığı Kurum :

Bilgi İşlem No:

Sosyal Güvencesi:

Klinik:

Sicil No:

Hasta Protokol Defter No:

T.C. Kimlik No:

İlaç Muafiyet Protokol No*:

Tanı:

Hekim – İmza – Kaşe

İlacın Etken Madde İsmi

Kullanım Dozu

Adedi

1.

2.

3.

4.

Hastanın yukarıda etken madde ismi, kullanım dozu ve adedi belirtilen, ……………………….

hastalığı ile ilgili ilaçlarını ……………… süre ile kullanması gerekmekte olup, hasta katılım payından muaftır.

Hekim-Kaşe-İmza

Başhekim-Mühür-İmza

Açıklamalar:
*İlaç Muafiyeti Protokol No: İlaç Muafiyet Raporlarının ayrıca kaydedildiği protokol defterini ifade eder.